pátek 5. ledna 2018

Švestkový koláč s mákem a drobenkou





Možná si klasický ovocný koláč s drobenkou spojujete spíš s létem, ale u nás doma patří celoročně k těm nejoblíbenějším... Nejlepší na něm je, že se dá neustále obměňovat - jednou jablíčkový, podruhé meruňkový, no a do třetice třeba právě ten švestkový. Perfektně si švestky rozumí právě s mákem, ale teď v zimním období doporučuji třeba i variantu se skořicí nebo perníkovým kořením. Můžete ho třeba špetku přidat do drobenky, koláč se hned krásně rozvoní!

POTŘEBUJEME:
Na těsto:

⧫1 vejce
⧫3/4 hrnku krupicového cukru
⧫2 hrnky polohrubé mouky
⧫1 prášek do pečiva
⧫150 g bílého jogurtu
⧫100 ml mléka
⧫1/2 hrnku oleje

Na náplň:
⧫4 lžíce mletého máku
⧫1 lžíce moučkového cukru
⧫1 velká sklenice švestkového kompotu

Na drobenku:⧫1/2 hrnku hrubé mouky
⧫1/2 hrnku krupicovéhé cukru
⧫2 - 3 lžíce másla

POSTUP:
1)
Vejce utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a spojíme.
2) Vmícháme jogurt, přilijeme vlažné mléko, olej a umícháme hladké těsto, které přemístíme do hrubou moukou vysypané a máslem vymazané formy.
3) Mák smícháme s moučkovým cukrem a většinu rozprostřeme na těsto.
4) Švestky (pokud jsou celé) nakrájíme na poloviny a rovnoměrně jimi poklademe makovou vrstvu. Posypeme je zbylým mákem.
5) V misce smácháme hrubou mouku s cukrem a přidáme na kousky nakrájené máslo. Prsty vypracujeme drobenku. Tou zasypeme povrch celého koláče.
6) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat