neděle 7. ledna 2018

Kakaový koláč s hruškami

Hrušky nám v zimě jednoduše chutnají. Je to jeden z druhů ovoce, kterému se tady u nás na podzim vždycky dařilo, a tak spolu s jablky tvořily běžný ovocný jídelníček většinou právě i v zimě. A i když si dnes můžeme koupit všechny možné sladké plody, jako typicky letní jahody, maliny, borůvky nebo třeba i exotické mango, kaki, passion fruit a další, koláče s chutí starých dobrých českých hrušek jsou jedny z nejlepších...

POTŘEBUJEME:
Na těsto:

⧫1 vejce
⧫50 g moučkového cukru
⧫100 g másla nebo Hery
⧫200 g polohrubé mouky
⧫1/2 balení kypřicího prášku do pečiva
⧫3 lžíce kakaa holandského typu
⧫80 ml mléka

Na náplň:
⧫250 g měkkého tvarohu
⧫1 vejce
⧫2 lžíce vanilkového pudinku
⧫40 g moučkového cukru

Dohotovení:
⧫150 ml bílého vína
⧫2 hrušky
⧫1 lžička medu



POSTUP:
1)
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky (měsíčky). V kastrůlku je povaříme ve směsi bílého vína a medu (3 - 5 minut).
2) Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a mléko. Vypracujeme těsto a nalijeme ho do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
3) Do tvarohu v misce zapracujeme celé vajíčko, pudinkový prášek a cukr. Náplň rozprostřeme na těsto. Tvaroh poklademe vychladlými plátky hrušek.
4) Koláč pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů, dokud koláč na povrchu nezezlátne.


Žádné komentáře:

Okomentovat