pondělí 1. ledna 2018

Jablíčkové řezy s kakaem

Nastrouhaná jablka mají zvláštní dar. Umí totiž dokonale zvláčnit těsto, do nějž je přimícháme. Pustí totiž šťávu, kterou v sobě skrývají a těsto tak zvlhčí, proto nehrozí, že se pečením vysuší a z moučníku se stane "buchta dusivka". S tímhle receptem zkrátka nemůžete šlápnout vedle!

POTŘEBUJEME:

⧫2 hrnky polohrubé mouky
⧫1 prášek do pečiva
⧫1/2 lžičky jedlé sody
⧫1/2 hrnku krupicového cukru
⧫2 lžíce holandského kakaa
⧫2 hrsti vlašských ořechů
⧫2 vejce
⧫1/2 hrknu oleje
⧫cca 1 a 1/2 lžičky Amaretta (popř. rumu)
⧫4 jablka

POSTUP:
1) Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience. Ořechy nasekáme na menší kousky a ještě jednou důkladně promícháme. Přidáme vejce a olej.
2) Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Poté přidáme k ostatním surovinám. 3) Nakonec do těsta přidáme Amaretto a směs opět důkladně promícháme, aby se vše dobře spojilo.
Vznikne nám řidší těsto, které nalijeme do pekáčku vystlaného pečicím papírem.
4) Koláč pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 15 až 20 minut. Po vyjmutí z trouby zkontrolujeme špejlí, jestli je moučník již hotový. Necháme ho vychladnout a před podáváním nakrájíme na řezy.

Něco navíc:
Co je Amaretto?

Amaretto je italský likér (obsahuje 25-28% alkoholu) vyrobený z mandlí, meruňkových jader, vanilky, bylin a koření. Historie jeho výroby sahá až do roku 1525. Má jedinečnou sladkohořkou chuť, v Itálii se pije jen tak, jako digestiv. S oblibou se však přidává také do kávy či do tradičních dezertů, jako jsou zmrzlina, takzvané gelato, nebo tiramisu.


Žádné komentáře:

Okomentovat