čtvrtek 11. ledna 2018

Dýňový dortík s ořechy a rozinkami

Uskladnili jste si na podzim dýně z vlastní úrody nebo zkrátka potřebujete trochu netradiční změnu? Pak je dýňový dortík přesně to pravé pro vás. Pokud přeci jen potřebujete pocítit zimní atmosféru, přidejte k muškátovému oříšku i další koření. Třeba skořici - té podle mě není nikdy dost...




POTŘEBUJEME:
Na těsto
:
⧫1 malá dýně hokkaidó
⧫1 lžíce oleje
⧫70 g rozinek
⧫50 g vlašských ořechů
⧫160 g polohrubé mouky
⧫1 balíček prášku do pečiva
⧫1/2 lžičky skořice
⧫špetka až 1/4 lžičky muškátového květu
⧫80 g třtinového cukru
⧫2 vejce
⧫50 ml pomerančové šťávy

Na krém:
⧫250 ml smetany ke šlehání
⧫80 g čerstvého sýra (gervais, Philadelphia)
⧫50 g moučkového cukru
⧫1 ztužovač šlehačky

Na ozdobení:
⧫hrst opražených dýňových semínek

POSTUP:
1)
Dýni rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na měsíčky, které rozložíme do pekáčku. Pokapeme ji olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut do změknutí.
2) Vychladlou upečenou dýni zbavíme slupky a rozmixujeme ji na pyré.
3) Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme je "bobtnat".
4) V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a muškátový květ. V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak vmícháme dýňové pyré a pomerančovou šťávu. Obě směsi smícháme. Vznikne nám hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky a nasekané vlašské ořechy.
5) Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 50 minut.
6) Do šlehačky vidličkou zamícháme ztužovač a vyšleháme. Jakmile ztuhne, zašleháme do ní i sýr a osladíme.
7) Vychladlý korpus vyjmeme z formy a prokrojíme. Spodní část potřeme asi 1/2 krému a přiklopíme. Druhou 1/2 krému potřeme vrchní část dortu a povrch ozdobíme opraženými dýňovými semínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat