sobota 2. prosince 2017

Vánoce - perníčky




Perníčky každoročně peču jako úplně první cukroví. To proto, aby krásně změkly. Ve chvíli, kdy
z trouby zavoní první dávka, pro mě začínají Vánoce. Jakmile je upeču, uložím je do krabice a nakrájím k nim jablko - díky němu se "uleží" ještě lépe. A pak je nechám asi tak dva týdny spát. Proto je dobré upéct je klidně i pět týdnů předem, ale pokud už tolik času nemáte, nemějte strach, postačí jim i týden. Po uležení je na řadě zdobení... Teprve u něj se můžete pořádně "vyřádit". Na své si přijdou všichni - někdo dává přednost bohaté vrstvě polevy, někdo má zase raději střídmost. Každopádně i oči a úsměv na tváři dodá postavičkám jistou osobitost a Vaše Vánoce budou hned veselejší!

POTŘEBUJEME:
(4 - 5 plechů)
Na těsto:
⧫140 g moučkového cukru
⧫2 vejce
⧫100 g změklého másla
⧫4 lžíce rozpuštěného medu
⧫2 lžičky perníkového koření
⧫1 lžička skořice
⧫1 lžička jedlé sody
⧫400 g hladké mouky

Na polevu:⧫1 bílek
⧫150 g moučkového cukru
⧫citronová šťáva

Postup:
1)
V míse utřeme cukr s vejci a máslem. Přidáme med, perníkové koření a skořici. Promícháme.
2) Prosejeme mouku, přidáme sodu a vmícháme do směsi.
3) Vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme přes noc odpočinout v chladu.
4) Těsto ještě jednou prohněteme na pomoučněném válu a vyválíme z něj placku. Nesmí být příliš tenká, perníčky by pak byly tvrdé!
5) Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary (panáčky, andílky, hvězdičky,...) a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
6) Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova.

7) Do misky dáme bílek a postupně do něj zapracujeme moučkový cukr. Dle chuti přidáme citronovou štávu, ale pozor - čím více šťávy, tím více cukru!
8) Perníčky zdobíme bílkovou polevou podle fantazie.



Žádné komentáře:

Okomentovat