Každý rok zkouším nějaký nový druh cukroví. Recept na "išeláky", jak jim říkám, jsem si takto vybrala už před několika lety. Od té doby je peču každoročně a právem se tak zařadily mezi naše oblíbené tradiční kousky...
POTŘEBUJEME:
(asi 60 kousků)
Na těsto:
⧫250 g hladké mouky
⧫20 g holandského kakaa
⧫70 g moučkového cukru
⧫40 g mletých vlašských ořechů
⧫160 g másla
⧫1 žloutek
Na náplň:
⧫80 g moučkového cukru
⧫25 g rybízové marmelády
⧫120 g mletých vlašských ořechů
⧫2 lžíce rumu
Na polevu:
⧫100 g hořké čokolády
⧫30 g másla
Na krokant:
⧫cca hrst vlašských ořechů
⧫cca 40 g cukru krystal
⧫cca 20 ml vody
POSTUP:
Těsto:
1) V míse dobře promícháme mouku, cukr, kakao a ořechy. Přidáme rozehřáté máslo a žloutek a rukama vypracujeme tuhé hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme do druhého dne uležet v chladu.
2) Těsto rozválíme na silnější plát - asi 3 mm vysoký. Vykrájíme z něj oblíbené tvary (držte se ale univerzálních - kolečka, kytičky nebo jako v mém případě - čtyřlístky) a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 15 minut.
Náplň:
3) Cukr smícháme s marmeládou, mletými oříšky a rumem. Náplní bohatě spojíme vychladlé čtyřlístky.
Poleva:
4) Na vodní lázni rozpustíme máslo a nalámeme do něj čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí i čokoláda a polevou pokapeme dortíčky.
Krokant:
5) Oříšky nasekáme na kousky. Do kastrůlku dáme cukr, zalijeme ho vodou a na mírném plameni necháme zkaramelizovat (směs zezlátne). Pak do karamelu nasypeme oříšky a promícháme.
6) Zkaramelizované oříšky přendáme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme vychladnout.
7) Po vychladnutí nasekáme na drobné kousky a krokantem posypeme čokoládu na dortíčcích.
Žádné komentáře:
Okomentovat