středa 22. listopadu 2017

Jablečný závin

Listopad je pro mě takové mezidobí. Už jsou skoro Vánoce, ale ještě ne úplně... A to je ideální doba na něco jablečného s pořádnou dávkou skořice. Jablečný závin je rozhodně jedním z favoritů, protože neznám nikoho, kdo by ho neměl rád. Kdykoli ho upeču a někdo se objeví u mě doma, vždycky se mu rozzáří oči a za pár okamžiků už do sebe láduje třetí kousek.

Nemám vůbec nic proti klasickému štrúdlu z listového těsta, taky ho mám moc ráda, ale když mám tu příležitost a čas, dělám vlastní. Osvědčené je třeba to tažené, octové, ale tohle je ještě o něco jednodušší v tom, že se s ním snadno pracuje.

Na závinech je bezvadné to, že je můžete naplnit v podstatě čímkoli, co máte rádi. Jablka s rozinkami a vlašáky jsou klasika, ale nebojte se vyzkoušet i jiné kombinace. Třeba švestky s mákem, povidly nebo marcipánem či meruňky s tvarohem. A pokud byste přeci jen chtěli zůstat u osvědčeného receptu, ale třeba úplně nemusíte rozinky, jednoduše je vyměňte za brusinky! Stejně tak můžete použít jakékoli jiné ořechy, než vlašské. Skvělé jsou třeba pekanové, které mají ještě o něco výraznější chuť, než jejich výše uvedení příbuzní...

POTŘEBUJEME:
Na těsto:
⧫400 g hladké mouky
⧫1 vejce + 1 žloutek
⧫250 g másla
⧫150 g bílého jogurtu
⧫špetka soli

Na náplň:
⧫strouhanka
⧫cca 5 jablek
⧫hrst rozinek
⧫vlašské ořechy
⧫skořicový cukr
⧫skořice

POSTUP:
1) Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vytvoříme důlek a do něj a rozklepneme vejce. Přidáme nakrájené změklé máslo a jogurt.
2) Rukama vypracujeme těsto a rozdělíme ho na dva stejně velké díly. Na pomoučněném válu rozválíme první díl těsta do tvaru obdélníku.
3) Posypeme strouhankou a na plátky nakrájenými jablky. Přidáme rozinky (nejlépe naložené v rumu) a ořechy. Zasypeme skořicovým cukrem a skořicí.
4) Zabalíme a postup opakujeme i u druhého dílu těsta. Záviny přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Potřeme žloutkem a povrch pocukrujeme zbytkem skořicového cukru.
5) Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut. Necháme zchladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat