středa 27. prosince 2017

Vánoční hruškový koláč

Sice je o Vánocích sladkého až dost v podobě neodolatelného cukroví, ale proložit ho křehkým ovocným koláčem může být příjemná změna, kterou jistě oceníte. Můžete si ho dát k odpolednímu kafíčku nebo ho nabídnout ostatním k snídani, jestli už Vám doma došla vánočka... Je to na vás. Jisté je jen to, že si vždycky pochutnáte.

POTŘEBUJEME:
Na těsto:

⧫240g hladké mouky
⧫20-30g moučkového cukru
⧫150g studeného másla
⧫1 vejce
⧫1 lžíce studené vody
⧫špetka soli

Na náplň:
⧫4 hrušky
⧫1 menší lžička drceného hřebíčku
⧫1/3 čajové lžičky skořice
⧫trochu mléka

POSTUP:
1) Do mísy dáme mouku, nastrouháme k ní máslo, přidáme vejce, cukr, špetku soli a vodu. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut v chladu.
2) Dvě hrušky nakrájíme na malé kousky, podlijeme vodou, rozvaříme na mírném plameni a poté přidáme med, koření a zázvorový sirup. Necháme zkaramelizovat. Zbylé dvě hrušky nakrájíme na tenké plátky.
3) Asi 2/3 těsta rozválíme a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Potřeme náplní, poklademe hruškami a ze zbytku těsta vytvoříme mřížku. Potřeme mlékem. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.





 

Žádné komentáře:

Okomentovat