úterý 25. července 2017

Rebarborové tartaletky

Zbožňuju rebarboru. A zbožňuju Francii. Ty malinké má navíc každý rád. Vypadají roztomile, nevinně, dobře se jí i nabírají. Nevýhodou je, že rychle mizí. Když se nad tím pak člověk zamyslí, zeptá se sám sebe, jestli to vůbec stálo za tu práci... Ale vždycky dojde ke kladné odpovědi. Tyhle malé křehoučké koláčky totiž nemají chybu. Dají se dělat se vším možným. Se studeným krémem - smetanovým, sýrovým nebo s tradičním žloutkovým. Nebo třeba s čokoládou. Ale u mě vede ovoce. A když si k té Francii přihodíme trochu oblíbené české klasiky, drobenky, vykouzlíme si skvělou dobrůtku. Všichni asi víme, že k rebarboře se hodí jahody, a tak abychom si to trošku přisladili, vylepšíme náplň marmeládou. A to je jednoduše paráda.




POTŘEBUJEME:
(12 - 15 malých košíčků)
Na těsto:

⧫250 g hladké mouky
⧫120 g změklého másla
⧫50 g moučkvého cukru
⧫1 vejce
⧫špetka soli
⧫máslo a hrubá mouka na formičky

Na náplň:
⧫12 - 15 lžic rebarbory nakrájené na malé kousky
⧫10 - 12 lžiček jahodové marmelády nebo džemu

Na drobenku:

⧫2 lžíce hrubé mouky
⧫2 lžíce krupicového cukru
⧫1 lžíce másla

POSTUP:
1) V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme vejce a změklé máslo. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odležet v lednici.

2) Formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do každého košíčku pak vymačkáme odpovídající množství těsta - těsto nesmí být příliš tenké ani tlusté a musí sahat až po okraje formiček.

3) Do každého košíčku dáme necelou čajovou lžičku marmelády. Na ni navrstvíme kousky rebarbory.

4) Připravíme si drobenku: do misky dáme mouku, cukr a na kousky pokrájené studené máslo. Propracujeme prsty a poté drobivou směsí poklademe košíčky. Nešetříme - rebarbora je kyselá.

5) Tartaletky pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů dokud rebarbora nezměkne a okraje těsta nezrůžoví. Trvá to přibližně 20 - 30 minut. Poté necháme vychladnout a hotové tartaletky opatrně vyjmeme z košíčků (dáváme si pozor, protože těsto je hodně křehké).

Žádné komentáře:

Okomentovat