pondělí 24. července 2017

Višňový koláč s mandlovou drobenkou

Každý rok máme plno višní z babiččiny zahrady. Jsou to takové ty pěkně rudé, šťavnaté. Vždycky si je dáváme i na mrazák, a v lednu si pak můžeme "čvachtat" nad bublaninou. Letos ne. Úroda se tak nějak rozhodla dát si letos pauzu a moc těch višní nevyprodukovala. Bylo jich tak málo, že ani nestálo za to, abychom si je od babičky dovezli. Byl z nich totiž přesně jeden koláč. A ten pekla babička.

Když jsem se dneska vrátila z rehabilitačního centra (ne, nebyla to dovolená, ale pořádná dřina), mamka mě mile překvapila. Aby mi udělala radost a po dlouhém odloučení od milované zástěry a trouby pár těch višní zakoupila. Co s nimi udělám, jsem věděla v podstatě hned.
Neumím si představit léto bez ovocného drobenkového koláče. Vždycky ho dělámze stejného základního těsta, které je superjednoduché, superrychlé a taky superdobré. Navíc se dá všelijakými způsoby ozvláštnit, podle chuti, ročního období nebo nálady. A višním to s mandlemi docela klape...


POTŘEBUJEME:
Na těsto:
⧫1 vejce
⧫3/4 hrnku krupicového cukru
⧫1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
⧫1 balíček prášku do pečiva
⧫1/3 hrnku oleje
⧫150 g bílého jogurtu
⧫pár kapek mandlového aroma
⧫máslo a hrubá mouka na formu

⧫250 - 300 g višní
⧫cca 1 lžíce amaretta (nebo jiného likéru)

Na drobenku:⧫3 lžíce hrubé mouky
⧫2 lžíce krupicového cukru
⧫30 g másla
⧫2 lžíce plátků mandlí
⧫pár kapek mandlového aroma



POSTUP:
1)
Vejce utřeme s cukrem do pěny a přidáme mouku s práškem do pečiva. Ingredience promícháme tak, že vznikne drobenka.

2) Přilijeme olej a spojíme ho s drobivou směsí. Dále zapracujeme jogurt. Těsto mícháme, dokud se vše dobře nepropojí. Vzniklé těsto by mělo být hladké, ne příliš řídké, ale ani tuhé. V případě potřeby přidáme mouku či mléko.

3) Do těsta nakonec vmícháme mandlové aroma a vlijeme ho do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

4) Připravíme si náplň. Višně vypeckujeme a každou rozdělíme na poloviny. Dáme je do misky a zakápneme likérem. Promícháme a necháme chvíli odležet.

5) Na drobenku si do mísy nasypeme mouku, cukr a 1 lžíci mandlí. Přidáme na malé kousky nakrájené studené máslo a mandlové aroma. Prsty rychle vypracujeme drobenku.

6) Těsto rovnoměrně poklademe višněmi a pokryjeme drobenkou. Povrch koláče ještě posypeme druhou lžící mandlí.

7) Koláč pečeme cca 45 minut. Zda je hotový, kontrolujeme špejlí - po zapíchnutí by měla zůstat suchá.

Žádné komentáře:

Okomentovat