středa 2. srpna 2017

Dvoubarevný makový koláč se švestkami

 Dostala jsem ohromnou chuť na mák. Nebo spíš na něco s mákem. Třeba takovej pravej moravskej kynutej koláč, to by bylo... Jenomže v tom vedru? Chtělo to něco rychlejšího, jednoduššího a i do žaludku lehčího než kynuté těsto. Tohle základní těsto je můj favorit, umíchám ho všude i poslepu a ani to nezabere moc času. Dá se udělat na všechny možné způsoby - s ovocem, s čokoládou, s oříšky. Zkrátka naprostý univerzál. A aby to nebylo až tak obyčejný, udělala jsem ho se dvěma druhy těsta, to znamená se dvěma chutěmi, které se ale fantasticky doplňují a obě jdou se švestkami ruku v ruce. Mák, vanilka a švestky - to prostě nikdy nemůže dopadnout špatně.



POTŘEBUJEME:
⧫1 vejce
⧫1/2 hrnku krupicového cukru
⧫1 balení vanilkového cukru
⧫2 hrnky hladké mouky
⧫1 balení kypřicího prášku
⧫1/3 hrnku oleje
⧫150 g bílého jogurtu
⧫100 g mletého máku
⧫trochu mléka
⧫asi hrst švestek
⧫1/2 lžičky vanilkového extraktu

⧫máslo a hrubá mouka na formu

POSTUP:
1) Vejce utřeme s oběma cukry do pěny, přidáme mouku smísenou s práškem do pečiva a promícháme.

2) Přilijeme olej a opět zamícháme. Poté do těsta zapracujeme bílý jogurt. Vzniklé těsto by mělo být trochu lepivé, ale po nadzdvihnutí od stěn mísy by se přilepovat nemělo.

3) Asi 1/3 těsta přendáme do jiné mísy a vmícháme do něj vanilkový extrakt.

4) Do mísy, kde jsme si ponechali většinu těsta, nasypeme mletý mák, který do těsta důkladně zapracujeme. Aby konzistence makového těsta nebyla příliš suchá, přidáme trochu mléka. Opět promícháme.

5) Formu na chlebíček/srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve tam přeneseme makové těsto, na něj pak navrstvíme těsto vanilkové. Špejlí uděláme v těstě několik vrtulek, aby se maková a vanilková část trochu promíchaly.

6) Nakonec do těsta vmáčkneme pár švestek nakrájených na poloviny nebo čtvrtiny. Jejich povrch ještě můžeme posypat trochou máku nebo krystalového cukru.

7) Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut. Zda je hotový, kontrolujeme špejlí - po zapíchnutí by měla zůstat suchá a čistá.


Žádné komentáře:

Okomentovat