čtvrtek 13. července 2017

Meruňkový páj s kokosem

Ach ty meruňky... Je to určitě jeden z mých nejoblíbenějších druhů ovoce. Miluju meruňkovou marmeládu i rýžový nákyp s meruňkovým kompotem. Taky si meruňky ráda přidávám do ovesné kaše nebo do jogurtu. Když zrají, zbožňuju je čerstvé, utržené ze stromu. Ale nejlepší jsou ve sladkém koláči. Klasika s tvarohem a drobenkou nemá chybu, ale za zkoušku stojí také naplnit meruňkami křehký páj.

Chtělo to ale vytvořit něco trošičku netradičnějšího. Už vím, že k meruňkám sedí třeba marcipán, ale co takhle vyzkoušet úplnou novinku. A vida - s kokosem je to parádní symfonie!



POTŘEBUJEME:
Na těsto:

⧫300 g hladké mouky
⧫140 g másla
⧫1 vejce
⧫špetka soli
⧫trochu studené vody

Na náplň:
⧫1 sklenice meruňkového kompotu (nebo odpovídající množství čerstvých meruněk)
⧫asi 50 g strouhaného kokosu
⧫asi 100 ml mléka (odhadem - záleží na množství kokosu)
⧫1 lžíce másla
⧫krupicový a moučkový cukr

⧫moučkový cukr na posypání

POSTUP:
1) Suroviny na těsto dáme do mísy a rukama vypracujeme nelepivé těsto. Se studeným máslem se hůře pracuje, takže je lepší nechat ho předem povolit při pokojové teplotě. Těsto zabalíme do fólie a uložíme do lednice.

2)
Připravíme si náplň. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, nalijeme k němu trochu mléka a přidáme kokos. Pokud je směs příliš hustá, přidáme ještě mléko. Zahříváme na mírném plameni, přisypeme moučkový cukr dle chuti, a když má směs požadovanou konzistenci (je podobná jako maková náplň), odstavíme.

3)
Z lednice vyndáme těsto a 2/3 z něj vyválíme na pomoučněném vále do kulatého tvaru. Přeneseme ho do formy a navrstvíme na něj připravenou kokosovou náplň. Poloviny meruněk pokládáme dokola vedle sebe až do středu. Posypeme trochou krystalového cukru.

4)
Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme druhý plát tak, aby byl stejně velký jako forma. Přikryjeme jím celý koláč, přitlačíme ho na okrajích a přitiskneme na meruňky. Těsto můžeme také posypat několika krystalky cukru.
5)
Prvních 10 minut pečeme na 220 stupňů a poté teplotu snížíme na 170 stupňů. Dopékáme ještě asi 45 minut. Koláč je upečený, když na povrchu zrůžoví. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout a před podáváním přes sítko poprášíme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat