sobota 2. září 2017

Pear&caramel tartalettes



Tenhle víkend na mě už tak nějak dýchnul podzimním dojmem. Jednak jsou to poslední dny letošních prázdnin, a jednak se tak rozhodlo zachovat i počasí... Déšť, zataženo a, přiznejme si to, oproti předešlým dnům trochu chladno. Takže to chtělo něco trochu hřejivějšího. A co může být lepší kombinace než hrušky a karamel? Vždyť ke sladkému se nejlépe hodí sladké!

POTŘEBUJEME:
(na 8 kusů)


TĚSTO:
⧫250 g hladké mouky
⧫1 vejce
⧫125 g másla
⧫100 g moučkového cukru
⧫kůra z 1 citronu

NÁPLŇ:
⧫4 - 5 hrušek (podle velikosti)
⧫5 lžic třtinového cukru
⧫7 - 8 lžic smetany
⧫cca hrst rozinek (podle chuti - můžete i přidat/ubrat/vynechat)
⧫skořice
⧫plátky mandlí na ozdobení

POSTUP:
1)
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a rychle vypracujeme těsto. Protože se jedná o křehké těsto, platí tu pravidlo čím déle, tím hůře. Když si s ním totiž nepospíšíte, začne se vám lepit. Hotové těsto pak zabalte do fólie a na 30 minut uložte do lednice.

2) Poté si připravíme náplň. Do kastrůlku nasypeme cukr a na mírném plameni ho zahříváme. Občas promícháme, aby se nepřipálil, ale je třeba mu dát čas, aby se zahřál na takovou teplotu, která mu dovolí se rozpustit. Když vznikne karamel, odstavíme.

3) Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky, třeba kostičky. Přidáme je do kastrůlku a promícháme s karamelem.

4) Do směsi začneme postupně přidávat smetanu. Je studená, právě proto je lepší mít karamel alespoň trochu zchladlý, jinak vy vám ztvrdl a museli byste ho pracně rozmíchávat. Přidáme také rozinky a skořici.

5) Celou směs znovu zahříváme, dokud hrušky nezměknou. Jen ji nezapomeňte hlídat a občas zamíchat, karamel se rád připaluje.

6) Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 8 stejných dílků, které vymačkáme do formiček na tartaletky. Těsto v každé z nich propícháme vidličkou. Na všechny pak položíme pečicí papír a zasypeme fazolemi, aby těsto nemělo tendenci se nafouknout.

7) Tartaletky pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů, dokud těsto nezrůžoví. Trvá to asi 20 - 25 minut, ale je třeba je hlídat, hodně záleží na troubě.

8) Po upečení je necháme trochu zchladnout a opatrně vyjmeme/vyklopíme z formiček. Rovnoměrně do nich rozdělíme náplň a ozdobíme mandlovými lupínky.




Žádné komentáře:

Okomentovat